Boganmeldelse: No Team Player af Judith Newton

”Der var noget galt. Men det var svært at sætte fingeren på hvad”. Sådan starter en af de første selvbiografier af sin art om livet som hustru til en mand med Aspergers syndrom, som er en autisme forstyrrelse.

No Team Player af Judith Newton er en sandfærdig selvbiografi om ægteskabet med en mand, der har Aspergers Syndrom. Den fås som E-bog (PDF) for 8 dollars ved at klikke videre på PayPal fra linket: http://www.theneurotypical.com/book_reviews_web.html

No Team Player af Judith Newton er en selvbiografi om ægteskabet med en mand med Aspergers Syndrom. Bogen fås som E-bog (PDF) for 8 dollars ved at klikke PayPal fra linket: http://www.theneurotypical.com/book_reviews_web.html

Forfatteren er skolelærer og gifter sig med den charmerende mand med den utrolige hukommelse. I starten har hun ikke en chance for at gennemskue, hvad der er galt. Svigerfamilien ved godt, den er gal, men nøjes på bryllupsdagen med at juble gådefuldt: Nu har du overtaget ham!
Eksperter i autismeforstyrrelser véd godt hvor traumatisk en tilværelse, der venter ægtefællen til en voksen asperger. Men de taler ikke om det; sandheden er for ubekvem. Og ægtemanden siger selvfølgelig heller ikke sandheden, for han fatter ingenting netop på grund at sit usynlige handicap. Så efter ti års ægteskab med sin aspergermand tror hovedpersonen stadig, at det er hende, der er noget i vejen med.

-Hvorfor viser han aldrig sorg, glæde eller medfølelse? spørger hun sig selv på den ensomme vej frem mod den uundgåelige depression. –Hvordan kan nogen være så ligeglad med alt andet end sig selv?
Hvorfor bliver han aggressiv over praktiske gøremål i hjemmet? Hvorfor basker han arrigt med hænderne, når jeg prøver at tale om følelser? Hvorfor giver han aldrig respons på noget som helst? Hvad er der galt med mig?

Gennem bizarre hverdagssituationer følger vi samlivet med en mand, der ikke har opnået samme udviklingstrin som et treårs barn i sociale færdigheder. Men som på udebane er dygtig til at skjule sit handicap ved at kopiere andres opførsel.

Da mandens diagnose: Aspergers Syndrom ved en tilfældighed stilles efter mere end ti års mareridt, har forfatteren allerede spildt en formue på terapeuter, der ikke har kunnet lægge to og to sammen ud fra hendes soleklare symptomer på langvarig traumatisk stresstilstand. Hendes følelsesliv er skrumpet ind til nul. Selvværdet er borte. Hun oplever sin virkelighed ignoreret, hånet og spottet. Den tidligere så udadvendte, dansende og syngende kvinde er havnet i dyb håbløshed og er ophørt med at se andre mennesker.

Helt galt går det ved ægteparrets fælles konsultationen hos en kvindelige psykolog, der reklamerer med sin ekspertise i asperger-relationer. Manden sidder med et smørret grin og indbydende mandeskræv, og terapeuten flirter åbenlyst tilbage, mens hun meddeler den forpinte hustru, at hun er årsag til alle problemerne.

Mange ægtefæller til voksne aspergere kan nikke genkendende til ydmygelsen: De primære krænkelser fra partneren er barske. Men den sekundære krænkelse – at ikke blive taget alvorligt, når man betror sig og søger hjælp – det er den værste.

Redningen kommer ikke fra højt estimerede fagpersoner i forfatterens hjemland Australien, men fra en supportgruppe i Boston og en ældre kvinde med samme ægteskabelige skæbne. ”Jeg skylder dem mit liv”, fortæller forfatteren. “Jeg ved med sikkerhed, at uden dem var jeg ikke i live i dag. Livet med en asperger havde frarøvet mig livsviljen”.

For en læser, der selv er partner til en voksen asperger, er No Team Player en mental ”GPS” til at finde vej i, hvad der sker med én i et parforhold med en asperger. De mange eksempler på bizarre situationer, der kan drive en normal (neurotypisk) voksen til vanvid, bliver balsam i kraft af genkendeligheden. Helt ned i de mindste detaljer er det åbenbart det samme, neurotypiske partnere oplever: Samtalerne, der kører i ring og aldrig  fører nogen steder. Sære ritualer. Afstumpetheden. Følelseskulden. Den manglende impulskontrol. Den manglende lytten. Den manglende evne til forhandling og problemløsning. Den barnlige egocentri. Den grænseoverskridende opførsel. Alt sammen noget, der hører til Aspergers syndrom, og som ægtefællen ikke er årsag til.

No Team Player er en sandfærdig beretning om et tabu, som millioner af mennesker verden over deler. Men tabuet om den neurotypiske ægtefælles vilkår i samlivet med en asperger er under skred. ”Ongoing Traumatic Relationship Syndrome (OTRS)” er i dag navnet på den tilstand, der rammer den neurotypiske partner. OTRS er en naturlig reaktion på ekstremt unaturlige betingelser i et vedvarende parforhold. Symptomerne er de samme som kendes fra ”mild” tortur, efter at det har stået på gennem mange år og er blevet ignoreret af omgivelserne.

Forfatteren til No Team Player er den australske Judith Newton. Hun arbejder i dag med at skabe forståelse, offentlig anerkendelse og støtte til neurotypiske partnere i NT/AS ægteskaber.

No Team Player, 117 sider, er på engelsk, men i et sprog, der er let at læse for en dansker. Den fås som e-bog for 8 dollars ved at klikke ind på PayPal fra linket:  http://www.theneurotypical.com/book_reviews_web.html

www.aspergerpartner.com

Læs uddrag her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.