Børn af en forælder med Aspergers syndrom

Hvordan påvirker det et barn, hvis en forælder har Aspergers syndrom?
Dét spørgsmål bør ideelt set besvares af barnet selv, herunder af voksne børn.

Spørgsmålet berører tusinder af børn alene her i landet. Og det berører millioner af børn  på verdensplan. Alligevel er det begrænset, hvad der findes af information om emnet.

En normal mor eller far til et barn, hvor den anden forælder har AS/ASF, vil kunne stille en række centrale spørgsmål, som for eksempel:

Hvad betyder det for barnet, når AS-forælderen… 

 • ikke kan aflæse barnets følelsesmæssige tilstand og behov, herunder spædbarnets, som endnu ikke har et sprog?
 • ikke kan give følelsesmæssig respons?
 • ikke kan skifte straks fra én situation til en anden og reagere omgående på barnets behov?
 • har svært ved fysisk kontakt?
 • har svært ved lyde og støj fra legende børn og deres kammerater?
 • ikke kan fornemme eller aflæse, om barnet er i fare, ked af det, træt, bange, ensom, glad, i krise?
 • ikke kan overskue sammenhænge og helheder i en situation, men kun detaljerne?
 • ikke har voksen impulskontrol over sig selv, herunder over sine raserianfald?
 • har svært ved at organisere tid og planlægge og gennemføre praktiske opgaver?
 •  ikke kan gøre flere ting på én gang?
 • er ekstremt optaget af egne særinteresser?
 • har begrænset fantasi?
 • ikke kan føre gensidige ping-pong samtaler?
 • ikke kan give naturlig respons på analytiske spørgsmål (”hvorfor”, ”hvordan”)?
 • etc.

Alvorlige begrænsninger i forældreevnen

Aspergerekspert og psykolog Tony Attwood berører i sin bog ”Aspergers Syndrom” kort en række begrænsninger i forældreevnen hos aspergere. ( Se afsnittet ”At have en forælder med Aspergers Syndrom”, dansk udgave side 390).

Attwood er inde på følgende fænomener:

– Den følelsesmæssige atmosfære i hjemmet præges af asperger-forælderens negativitet og irritabilitet. Aspergeren lægger en dæmper på de øvrige familiemedlemmers entusiasme.

– Ægtefælle og børn lever på listesko for ikke at udløse raserianfald og humørsvingninger hos asperger-forælderen. Familien lever i angst for de stærke reaktioner, et udbrud kan medføre.

– Ægtefælle og børn må tilpasse sig asperger-forælderens ufleksible rutiner og ufleksible forventninger til andres adfærd.

– Ægtefælle og børn tvinges til at tilpasse sig asperger-forælderens intolerance for støj, spontanitet, legekammerater og gæster, og de må tåle aspergerens sort-hvide opfattelse af andre.

– Almindelige børns behov og adfærd bliver ikke forstået af asperger-forælderen.

– Børn og ægtefælle bliver sjældent positivt bekræftet af asperger-forælderen.

– Asperger-forælderen viser ikke megen interesse for det, der har følelsesmæssig betydning for de øvrige familiemedlemmer; han kritiserer ofte og roser sjældent.

– Den forælder, der ikke har AS, oplever sig reelt som eneforælder med eneansvar for børn, hjem og familie.

Tony Attwood nævnet også, at normale børn kan reagere med at føle sig ikke-elsket og ikke-accepteret; føle sig usynlig; barnet lærer, at det ikke skal vise følelser og ikke forvente gensidig medleven i glæde og sorg, ikke vise ked-af-det-hed; barnet erfarer, at forsøg på samtale med AS-forælderen resulterer i en monolog om den voksnes egne problemer uden interesse for barnets problemer; barnet kan opleve, at kammerater ikke er velkomne.

Tony Attwood mener, at en far eller mor med Aspergers syndrom kan lære at blive en god forælder. En forudsætning herfor er dog, at AS-forælderen erkender sit behov for vedvarende  og indgående vejledning. Denne forudsætning er imidlertid sjældent til stede, idet AS-forælderen, på grund af sin udviklingsforstyrrelse, mangler selvindsigt og ikke er i stand til at erkende sine begrænsninger og dermed sit behov for vedvarende vejledning.

Den neurotypiske forælders afgørende rolle

Psykolog Tony Attwood omtaler i bogen ikke den betydningsfulde rolle, den normalt fungerende (neurotypiske) forælder har for børnenes følelsesmæssige, sociale og intellektuelle udvikling.

Han omtaler heller ikke den omfattende psykologiske og pædagogiske indsats, den neurotypiske forælder præsterer for konstant at oplære og motivere asperger-forælderen til at fungere bedst muligt i forældrerollen.

Endelig omtaler han ikke de specielle problemer, der opstår omkring børnene, hvis ægteskabet opløses ved separation og skilsmisse.

Asperger Partner
www.aspergerpartner.com

Children of a parent with ASD

 

 

 

 

 

 

 

13 comments for “Børn af en forælder med Aspergers syndrom

 1. Menna
  13. juli 2013 at 20:14

  Barn af Asperger…… Hvordan påvirker det barnet?
  Forleden fortalte en veninde mig, at hendes teenagedatter var i gang med en udredning for Asperger. Vi talte længe og under samtalen og de efterfølgende dage fik jeg en “åbenbaring”. Jeg har tidligere læst meget om Autisme/Asperger og også arbejdsrelateret haft det tæt inde på livet. Alligevel var det først den samtale, som fik mig til at indse, at jeg selv har haft det tæt inde på livet – hele livet.
  Min far passer fuldstændig på karakteristikken på en person med Asperger og min mor har mange aspergerlignende træk. Mine forældre er i dag henholdsvis 80 og 76 og vil aldrig komme til at undergå en udredning, men jeg er ikke i tvivl.
  Det har både været en lettelse, men også meget forvirrende og trist at komme til den erkendelse, at jeg er barn af mindst en Aspergerforælder. Og det vil nok tage en rum tid før jeg lige får det på plads og finder ud af, hvad den erkendelse egentlig betyder for mig og den måde jeg har anskuet mit liv på.
  Så længe jeg kan huske har jeg følt mig anderledes (og nej, jeg har ikke selv Asperger), og følt, at der var noget galt med min familie.
  Jeg er på mange måder vokset op i et følelsesmæssigt og socialt tomrum.
  Og det har haft mange omkostninger for mig. Lavt selvværd, svingende selvfølelse og problemer med at forstå, rumme og udtrykke følelser samt at indgå i tættere meningsfulde relationer med andre.
  Som ung voksen udviklede jeg en voldsom spiseforstyrrelse, som efter nogle år gik over i en dyb meget langvarig depression.
  Jeg har været så utrolig heldig at få en omfattende hjælp fra “Det Offentlige” i form af psykologhjælp (ca. 250 timer) og revalidering til at tage en uddannelse.
  I dag er jeg 45, har tre børn, fuldtidsarbejde på 10. år og et på mange måder godt liv.
  Men jeg har stadig mange ar på sjælen. Og mange ting jeg kæmper med af og til.
  Og det vil jeg nok skulle resten af livet.

 2. Anne
  1. juli 2014 at 13:30

  Når jeg læser artiklen og tænker tilbage på min barndom(og min hverdag nu), kan jeg nikke genkendende til mange af punkterne. Svært ved fysisk kontakt, utallige raserianfald, svært ved lyde og støj, venner var/er ikke rigtig velkommen m.m. passer meget perfekt på min far. Han har ikke en diagnose, men min mor er overbevist om at han har asperger – eller i hvertfald en grad at det, hvilket egentlig var grunden til at jeg ente her på siden. Han har dog svært ved at indse at han har nogle vanskeligheder og ifølge ham er det os der har et problem.

  Når jeg tænker tilbage på min tidelige barndom, var den meget præget af utryghed og uvished omkring min far. Aldrig et kram(som han nød) og aldrig en forståelse for hvorfor jeg nogen gange var ked af det. Jeg husker især en episode hvor jeg ikke kunne sove om natten. Det kunne han slet ikke forstå “det var noget pjat, og jeg skulle bare ligge mig ind i min seng og sove.” Det ente med at han ikke snakkede til mig i flere dage, trods jeg kun var 4-5 år gammel, og nok mest af alt bare trængte til lidt omsorg.
  Episoder som denne og mange mange flere + at jeg af natur er utrolig følsom, har gjort at mit selvværd og min selvtillid aldrig har været særlig højt. Jeg har aldrig troet at jeg var god nok og har tvivlet på min fars kærlighed til mig og jeg har da mange gange haft tanken ”hvorfor skulle nogen elsker mig, når min egen far ingen gang kan?”

  I dag er jeg 17 år og kæmper stadig med lavt selvværd og manglende tro på at jeg er god nok. Min mor har altid været meget støttende og jeg har altid kunnet græde ud ved hende og snakke alle mine følelser igennem, hvilket jeg er dybt dybt taknemlig for! Jeg kan ikke forstille mig hvor svært det må være at leve alene med en(eller to, som Menna) med asperger.

  Citat fra artiklen: “Ægtefælle og børn lever på listesko for ikke at udløse raserianfald og humørsvingninger hos asperger-forælderen. Familien lever i angst for de stærke reaktioner, et udbrud kan medføre.”
  Dette citat beskriver rigtig godt hvordan jeg ser mit hjem i dag. Man skal hele tiden være på vagt og humørsvingninger er en del af dagligdagen.
  Grundet dette overvejer min mor at lade sig skille fra min far. Jeg ved ikke om det er det jeg vil. På den ene side vil det skabe en mere rolig og tryk hverdag, men jeg er på den anden side bange for hvordan min far vil klare sig alene. Vil gå helt ned psykisk eller vil han finde det rart at være alene. Han har også udtalt at han ikke ser nogen grund til at snakke med mig og min bror, hvis vi ikke vil bo med ham(han er meget sort/hvid i hans måde at se verden på) og det har jeg selvfølgelig heller ikke lyst til. Jeg elsker alle min fars gode sider og jeg vil aldrig bryde kontakten med ham, men jeg er i tvivl om det gavner nogen af os at bo sammen? Heldigvis er jeg jo også ved at blive “voksen” og om ikke så mange år burde jeg være klar til at flytte hjemmefra.

 3. MuI
  20. juli 2015 at 14:54

  Barn af: Jeg har en mor der har AS. Det har gjort at jeg i dag selv har måttet finde svaret på mange ting. Jeg genkender også det med den ukærlige forældre. Jeg tror altid min mor har været god til at se mål og har til dels været god til at kopiere et normalt familielivs materielle oplevelser. Men fx. en tur med familien uden et mål, ville være svært at forestille sig. Så, som barn har dette nok påvirket mig på følgende måde:
  Please andre.
  opfylde andres behov, da jeg var vant til af lukke af for mine egne.
  til ikke at fylde på en måde, min mor ikke kunne tolerere..
  Være oppe i hovedet og lukke af for hjertet.
  Ikke at være elsket.
  Lige meget hvad jeg prøvede fik jeg aldrig aksept.
  Jeg har svært ved krops kontakt.
  Manglet lysten til at leve.. (en smule spiseforstyrrelser)
  Har fået så mange gange at vide fra hende:
  DU ER JO FOR MÆRKELIG.
  Når jeg som barn sang, forbød min mor mig at synge de lyse toner. Så disse har jeg været lukket over for i mange år. Via sang-terapi opdagede jeg min blokering over for dem. I dag ligger der en fornemmelse af at møde noget inde i mig, som gør mig hel og heler mig, når jeg synger de “forbudte” toner.
  Har ellers haft en negativ holdning til de lyse toner og troet, det var min holdning. Men det har været et forbudt univers at udtrykke mig, ved jeg den dag i dag.

  Det var en omvending at opdage, at alt hvad hun havde kaldt mig, var det hun selv rummede. Det skete at jeg så, hvor kold og akavet hun bar sig ad, da hun blev mormor. På den måde genoplevede jeg min egen barndom udfolde sig og nu opdagede jeg en, der havde bildt mig ind at det var mig, når det altid har været hende. Hun har uden tvivl gjort alt hvad hun selv har kunne TÆNKE sig til skulle gøres. Men at min mor ikke forstår at alle er en del af ansvaret. Jeg har haft en mor der har fået min far til ikke at blande sig i opdragelsen og tro, at det var han ikke dygtig nok til. Men hos min far var jeg skøn som jeg var. Han har nok bare været lukket ude af den bobbel der har heddet mor og børn. Hun har så fortalt os mange gange historier/ synspunkter der har været sort/hvide, deriblandt at min far hele tiden svigtede hende ( Hun har bare haft svært ved at rumme en anden voksen der kunne trumfe hende)
  Der er jo intet der kan gøres om i fortiden, men jeg må hele tiden løsne disse dogmer, min mor har sat og indprentet i mig.
  Dette må have sin vigtighed da jeg selv er mor nu. Jeg skal lukke mig op for hvad jeg føler og jeg er god nok og andre elsker mig, min mor vil bare altid kun kunne elske mig på hendes måde. Så det håber jeg også du, læser, forstår. Vi er alle elsket og gode som dem vi er. Vi har hver vores rejse og sår, der skal heles. Det har både været svært at opdage, men giver også forklaringen på at det ikke er mig der er den mærkelige. Det var mig som nok oftest har kunnet mærke at noget var galt, og det må også have sine udfordringer at være mor med AS og tænke sig til alle løsninger.

 4. Cha
  13. februar 2017 at 11:40

  Jeg sidder her og læser alt, hvad jeg kan om Aspergers Syndrom og det at være barn af en forælder med AS. Det er lige gået op for mig efter en samtale med en ny psykolog, at min far har AS. Der er så meget, der pludselig giver mening. Hans manglende evne til at forholde sig til mig – jeg som paradoksalt nok er meget i kontakt med mine følelser og taler åbent om dem. Men i selskab med min far, er det nærmest skamfuldt at tale om følelser. Han kan få en hel forsamling til at undlade at tale om dem selv og kun tale om historiske emner. Nu kan jeg bedre forstå, hvorfor jeg altid har fået bøger om 2. verdenskrig i gave siden jeg var lille og hvorfor mine tre teenagedøtre stadig kun får litteratur om 2. verdenskrig. Jeg kalder min far en kaktus, fordi han hader fysisk kontakt og altid irettesætter os med sit alvorlige hårde blik, som man sjældent møder i mere end 2 sekunder ad gangen. Efter et par drinks bløder han ofte lidt op og så kan man se, at han også er varm indeni. Han hader fremmede mennesker og omtaler dem som modbydelige. Jeg har altid følt, at jeg måtte være blevet adopteret, fordi jeg er helt anderledes. Jeg elsker at møde nye mennesker, at være spontan, at udtrykke følelser, og gøre ting på nye måder. Og det har aldrig været populært, så min far betragter mig som en besværlig rebel, der gør tingene anderledes bare for at provokere.

  Jeg kunne vildt godt tænke mig at møde andre i en gruppe og tale om, hvordan det har været at vokse op med en forælder med AS. Jeg husker bl.a. som barn, at hvis jeg faldt og slog mit knæ, så sagde min far hårdt til mig, at jeg skulle rejse mig op og lade være med at skabe mig. Og jeg er sådan et følsomt og sårbart menneske, der har brug for omsorg og anerkendelse. Jeg har gået meget i terapi og til psykolog, for at lære at elske og anerkende mig selv. I dag er jeg godt på vej, men har længe været ked af mit sparsomme dårlige forhold til min far. Nu tænker jeg, at han sikkert elsker mig inderst inde, men at han ikke kan og aldrig kommer til at kunne vise mig det. Jeg forstår meget bedre nu, hvorfor jeg aldrig har følt mig god nok – værdig til hans kærlighed. Jeg har følt at jeg burde have været født som dreng, og har da også været drengepige hele min barndom. Men i dag er jeg i fuld gang med at lukke min indre, smukke, farverige kvinde ud i verden. Og det skræmmer ham. Spørgsmålet er: Hvordan kan jeg bedst muligt være i kontakt med ham uden at miste mig selv med udgangspunkt i, at han har nogle sociale/neurologiske begrænsninger?

  Jeg vil meget gerne mødes med andre og høre om deres oplevelser.

  • Ida
   7. maj 2020 at 10:15

   Kære Cha

   Lykkedes det dig at komme i kontakt med andre voksne børn af en forælder med AS? Jeg står selv i den situation, at jeg netop har fundet ud af, at min far med meget stor sandsynlighed har Aspergers. Og jeg føler også et stort behov for at mødes med andre voksne børn af en AS-forælder.

   Jeg håber at høre fra dig, eller én af jer andre i denne tråd.

   Kærligst Ida Bojsen

   • Anonym
    26. december 2020 at 12:57

    Hej Ida,
    Jeg villle også være interesseret i en gruppe. Måske kunne vi starte med at lave en på facebook.

    M.v.h Anaya

 5. Anette K
  27. december 2020 at 17:31

  Jeg er kvinde 55 år og gift med Asperger, som benægter sin tilstand. Ældste datter af 3, (26 År) er i gang med en udredning. Begges tilstand er gået op for mig for 3 mdr. siden. Jeg har forgæves søgt efter forståelse, men jeg er som jer andre løbet panden mod en mur. Dette sidste er det mest smertefulde af det hele. Jeg vil så gerne have en – bare en eneste, som anerkender min usynlige smerte.
  Dbh. Anette

 6. F
  2. januar 2021 at 19:47

  Hej Ida og Anaya

  Jeg er x til en asperger, har et ‘dele’ barn med ham, og har på den måde erfaringer med de udfordringer, der kan opstå for børn med asperger forældre. Hvis i laver en fb gruppe, vil jeg meget gerne være med, hvis det kan lade sig gøre. Tænker mange ville kunne finde meget støtte og forståelse i sådan en gruppe. Obs, mit barn er ikke gammel nok til at være med.

  Med venlig hilsen F

  • 13. februar 2021 at 19:02

   Hej F,

   Er der oprettet en FB gruppe? I så vil jeg meget gerne vide hvad den hedder 🙂

   Mvh. B

 7. Ina
  10. januar 2021 at 16:16

  Hej Er der en Facebook gruppe etableret og i så fald, hvad hedder den.
  Jeg er gift med en mand , der ikke mener han har asperger, som har været til udredning og glad fant ud af at han ikke havde asperger, Men når jeg læser denne hjemmesides indlæg, så handler det om mit liv. 🥲

 8. Lene
  22. marts 2021 at 18:55

  Hej Alle

  Jeg har læst jeres kommentarer og jeg er selv vokset op med en asberger far og kender til alle de udfordringer det gav og stadig giver.

  Jeg var også vidne til de udfordringer det gav i mine forældres forhold. Jeg har derfor oprettet en gruppe på facebook, hvor vi kan dele erfaringer og støtte hinanden.

  Gruppen hedder. ” Min mor/far/partner er asberger” Håber I finder vej
  Lene

 9. Anne
  30. maj 2021 at 06:20

  Hej. Søger andre med forældre med autisme. Kan ikke finde den facebook gruppe. Kan nogen hjælpe? Mvh Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.