Er der nogen der hører efter?

Uddrag fra bogen “Asperger’s Syndrome and adults… Is Anyone Listening?

Af Karen E. Rodman, FAAAS Inc.

Vi – deres nære familie med vore blødende hjerter og sårede sind – vi er slutproduktet af deres udiagnoctiserede og ubehandlede Aspergers syndrom. Hvor mange er vi? Alt for mange, frygter jeg.

Essays om livet som ægtefælle til en voksen asperger

Essays  samling om livet som ægtefælle til voksne med aspergers syndrom. Kan  bestilles fra Amazon.com

Oplevelsen af afvisning og ensomhed gennemsyrer tilværelsen for børn og ægtefæller til personer med Aspergers syndrom. Du og dine følelser bliver ikke anerkendt og ikke forstået af aspergeren. Du giver og giver; du prøver at ændre din adfærd, dine ideer og idealer, dine håb og drømme, alt sammen for at ”skabe fred”. Du prøver at gøre én tilpas, der hverken ønsker dine tanker og følelser eller evner at tage imod dem. Han eller hun begriber ikke, hvad det er, du så desperat forsøger at formidle. Hverdagen er som et grænseløst fængsel.

Hans eller hendes manglende evne til følelsesmæssig gensidighed frarøver dig dit selvværd, dine venner, familie, og din tillid til dig selv og andre. Det fratager ”normale” mennesker et ”normalt liv”. De, der er født med lidelsen Aspergers syndrom, overlever på andres følelsesmæssige og psykologiske bekostning. Selvfølgelig gør de det ikke bevidst!

Heri ligger Aspergers syndromets dybeste kvaler. De, der har forstyrrelsen, er ikke i stand til at forholde sig til vor smerte.

Det er os, der lever med smerten – ægtefællerne, forældre, søskende – og ikke den, der har diagnosen Aspergers syndrom. Jo, vi skal hjælpe dem! Vi skal gøre, hvad der er menneskeligt muligt for at gøre det lettere for dem at leve i vores verden. Men på hvis bekostning? Hvad med dem af os, der har måttet leve i deres verden i årevis?

Hvor går vi hen? Hvad stiller vi op – ægtefællerne, børnene, forældre og søskende? Vi bærer den følelsesmæssige byrde fra denne aldrig ophørende anormalitet. Hvor kan vi få hjælp?

Karen E. Rodman, USA,
© FAAAS Inc., 2000

Bogen er på let læst engelsk. Den består af essays og digte, som beskriver den ensomhed, frustration og sorg, der opleves – ikke af personen med asperger syndromet, men af deres partnere og nære familiemedlemmer: Det er dem, der må leve uden den kommunikation, hengivenhed og empati, der forventes af et gensidigt og kærligt parforhold.

Flere af bogens bidragyderne beskriver deres lettelse ved at opdage, at deres personlige mareridt har et navn, og at de ikke længere er alene.

Karen E. Rodman er stifter af den anerkendte internationale hjælpeorganisation FAAAS Inc (Families of Adults Affected by Asperger’s Syndrome). Hendes eget bidrag i bogen beskriver hendes smerte og fortvivlelse gennem årtier, inden hendes mand som 69 årig blev diagnosticeret med Aspergers syndrom og Tourettes syndrom.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.