Ingen bro mellem AS og NT

Det er ikke ualmindeligt, at den normale (NT) kæreste til en person med Aspergers syndrom kan finde på at sige: “Jeg er vist også selv lidt asperger! Jeg kan tydeligt se nogle AS-træk hos mig selv!”

Men kan man være en “lille smule” asperger? Og kan en person med Aspergers syndrom i perioder være normal, dvs. neurotypisk (NT)?

NEJ, siger sagkundskaben med aspergerekspert Tony Attwood i spidsen. “There is no bridge between AS and NT.”  Der er ingen bro mellem at have Aspergers syndrom og at være NT.  Det er enten eller. Præcis lige som at man ikke kan være “lidt” gravid. Man kan være i 9. måned eller få dage henne. Men man er enten gravid eller ikke gravid.

Enten har man Aspergers syndrom, der er en uhelbredelig neurologisk udviklingsforstyrrelse i hjernen. Eller også har man ikke Aspergers syndrom. Inden for AS-spektret er der dog store variationer i sværhedsgrad. Uanset hvor i spektret man befinder sig, så anses Aspergers syndrom for at være en alvorlig udviklingsforstyrrelse.

En person med Aspergers syndrom opnår ikke samme udviklingstrin som neurologisk normalt udviklede personer, når det gælder følelsesmæssige og sociale færdigheder m.m. I nogle situationer kan den voksne asperger være på samme udviklings niveau som et normalt udviklet treårs barn. Aspergeren er imidlertid god til at skjule sit handicap ved at spille roller og “tage sig sammen” i forelskelsestiden. Men på et tidspunkt falder masken, og den normale (NT) partner bliver klar over, at der er noget galt. Og dét, der er galt, rammer netop den normale partner hårdt: En NT-AS relation får bag kulisserne uundgåeligt præg af en voksen-barn relation.

Hvorfor tror mange NT-partnere til aspergere alligevel, at de nok selv er “lidt” AS? Det er der et naturligt svar på. Den normale (NT) partner prøver nemlig at beskytte sig selv mod de smertefulde situationer, der er i samlivet med en asperger. Det sker for eksempel ved, at den normale partner begrænser sig emotionelt. Eller ophører med fælles socialt liv for at undgå pinlige situationer. Nogle kalder det for en spejl-reaktion, når den neurotypiske partner, for at overleve, tillægger sig noget af aspergerens facon. Det er en reaktion på bizarre omstændigheder i det intime liv og noget ganske andet end selv at have AS.

Der er ingen bro mellem AS og NT.

Læs om kendetegn for normalt udviklede personer kontra udviklingstrin for personer med Aspergers syndrom hér

www.aspergerpartner.com

 

 

 

 

 

 

 

1 comment for “Ingen bro mellem AS og NT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.