Livskvalitet for NT partnere til aspergere

Cambridge Journals har i 2012 offentliggjort en undersøgelse af livskvaliteten for kvinder, der lever i intimt forhold (ægteskab eller langvarigt samliv) med en partner, der har Aspergers syndrom. Undersøgelsen viser:

Kvindelige neurotypiske (NT) partnere oplever, at deres fysiske og psykiske helbred forringes. Det samme gælder deres velbefindende og livskvalitet. De angiver partnerens Aspergers syndrom som årsag til forringelserne. NT ægtefællerne/partnerne rapporterer disse symptomer:

Ensomhedsfølelse
Forvirring
Frustration
Isolation
En oplevelse af jævnligt at blive drevet til vanvid
Forringet sindsstemning (f.eks. depression og frygt)
Problemer med sexuel intimitet og sexuel aktivitet
Andre hebredsmæssige problemer.

NT-kvinderne rapporterer samstemmende, at intimiteten i NT-AS ægteskabet ødelægges af AS-partnerens manglende vilje eller evne til:
at engagere sig i fælles gøremål
at give følelsesmæssig støtte
at kommunikere
gensidighed
spontanitet
fleksibilitet i holdninger og adfærd
at lære af egne fejl

Misforståelser i kommunikationen er hverdagskost, og empati fra AS-partneren opleves af NT-partnerne som ikke-eksisterende. Der rapporteres om problemer i det sociale liv og om økonomiske problemer som følge af AS-partnerens uhensigtsmæssige adfærd med penge eller vanskeligheder med at fastholde stabil beskæftigelse.

Kilde: Life Satisfaction of Neurotypical Women in Intimate Relationship with an Asperger’s Syndrome Partner: A Systematic Review of the Literature
Jennifer S. Bostock Ling, Steven R. Cumming and Anita Bundy http://journals.cambridge.org/abstract_S1838095612000091

www.aspergerpartner.com

4 comments for “Livskvalitet for NT partnere til aspergere

 1. Marianne
  14. november 2016 at 19:46

  Min mann har nylig fått diagnosen Asperger i voksen alder, pga at jeg presset han til utredningen. Han prøver og vil få ekteskapet til, men hvordan kan jeg klare å leve med de åpne sårene som jeg har av ting som har skjedd i fortiden vår? Jeg klarer ikke å ha sex med han mer. Hvordan skal jeg klare å ha det når jeg ikke får forståelse eller føler meg trygg, han tenker på andre under akten, forstår ikke og klarer ikke å lytte til hva jeg sier under selve akten?
  Jeg elsker min mann og ønsker inderlig å leve sammen med han resten av livet.
  Hvordan lærer jeg å akseptere alt han ikke kommer til å klare? Før vi giftet oss gjorde han kunstige ting for han for å bli gift med meg og siden han er gift med meg ser han ikke dette behovet mer. Vi har aldri hatt det ordentlig godt i lange perioder. Bare innimellom.
  Jeg vil leve med han, ønsker konkrete svar på spørsmålene mine, ikke bare få beskjed om at det er best å skille oss.

 2. challa
  19. november 2016 at 00:06

  Hej Marianne

  Jeg tror det er svært at give konkrete råd til hvordan du tackler dit forhold. For selvom der er mange fællestræk hos personer med aspergers er de jo også meget forskellige. F.eks. kommer særinteresser til udtryk på mange forskellige måder. Og meget afhænger af om din mand selv accepterer, at hans måde at fungere på er en udfordring for jeres forhold og selv påtager sig ansvar for at håndtere problemerne.

  Jeg har læst nogle bøger på engelsk skrevet af et par hvor den ene havde aspergers som handlede om den proces de har været igennem, for at få deres forhold til at lykkes. Jeg har ledt efter navne og forfattere men ikke lige kunnet finde den.

  Denne bog er kortfattet og lidt humoristisk: “22 things a woman must know if she loves a man 22 things a woman with Asperger syndrome”. Den er skrevet af Rudy Simone. Jeg tror jeg havde glæde af litteraturlisten til at finde andre bøger.

  Held og lykke med at finde jeres vej til at tackle udfordringerne

  Kh
  Challa

  • 20. november 2016 at 01:49

   Karen Slee har sammen med sin mann David skrevet bok om deres ekteskap.Hennes mann har Asperger.

 3. Gunn
  30. november 2016 at 09:14

  Hvordan klarte du å få mannen din med på utredning? Jeg er imponert over at du har klart det, lykke til med å finne veien videre. Håper at han får innsikt gjennom diagnosen, og lærer å ta vare på deg og dine behov, og ikke bare sine egne. Du er heldig som fremdeles elsker han, selv om du skriver at dere har hatt perioder som har vært vanskelige. Lykke til 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *