Livskvalitet for NT partnere til aspergere

Cambridge Journals har i 2012 offentliggjort en undersøgelse af livskvaliteten for kvinder, der lever i intimt forhold (ægteskab eller langvarigt samliv) med en partner, der har Aspergers syndrom. Undersøgelsen viser:

Kvindelige neurotypiske (NT) partnere oplever, at deres fysiske og psykiske helbred forringes. Det samme gælder deres velbefindende og livskvalitet. De angiver partnerens Aspergers syndrom som årsag til forringelserne. NT ægtefællerne/partnerne rapporterer disse symptomer:

Ensomhedsfølelse
Forvirring
Frustration
Isolation
En oplevelse af jævnligt at blive drevet til vanvid
Forringet sindsstemning (f.eks. depression og frygt)
Problemer med sexuel intimitet og sexuel aktivitet
Andre hebredsmæssige problemer.

NT-kvinderne rapporterer samstemmende, at intimiteten i NT-AS ægteskabet ødelægges af AS-partnerens manglende vilje eller evne til:
at engagere sig i fælles gøremål
at give følelsesmæssig støtte
at kommunikere
gensidighed
spontanitet
fleksibilitet i holdninger og adfærd
at lære af egne fejl

Misforståelser i kommunikationen er hverdagskost, og empati fra AS-partneren opleves af NT-partnerne som ikke-eksisterende. Der rapporteres om problemer i det sociale liv og om økonomiske problemer som følge af AS-partnerens uhensigtsmæssige adfærd med penge eller vanskeligheder med at fastholde stabil beskæftigelse.

Kilde: Life Satisfaction of Neurotypical Women in Intimate Relationship with an Asperger’s Syndrome Partner: A Systematic Review of the Literature
Jennifer S. Bostock Ling, Steven R. Cumming and Anita Bundy http://journals.cambridge.org/abstract_S1838095612000091

www.aspergerpartner.com

1 comment for “Livskvalitet for NT partnere til aspergere

 1. Marianne
  14. november 2016 at 19:46

  Min mann har nylig fått diagnosen Asperger i voksen alder, pga at jeg presset han til utredningen. Han prøver og vil få ekteskapet til, men hvordan kan jeg klare å leve med de åpne sårene som jeg har av ting som har skjedd i fortiden vår? Jeg klarer ikke å ha sex med han mer. Hvordan skal jeg klare å ha det når jeg ikke får forståelse eller føler meg trygg, han tenker på andre under akten, forstår ikke og klarer ikke å lytte til hva jeg sier under selve akten?
  Jeg elsker min mann og ønsker inderlig å leve sammen med han resten av livet.
  Hvordan lærer jeg å akseptere alt han ikke kommer til å klare? Før vi giftet oss gjorde han kunstige ting for han for å bli gift med meg og siden han er gift med meg ser han ikke dette behovet mer. Vi har aldri hatt det ordentlig godt i lange perioder. Bare innimellom.
  Jeg vil leve med han, ønsker konkrete svar på spørsmålene mine, ikke bare få beskjed om at det er best å skille oss.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.