Når mor har autisme forstyrrelse

Er det sværere at have en mor end en far med autistiske træk? Det tror Ann-Sofi, der har berettet om sin opvækst til Habilitering.se under Stockholms Län, som er en del af Sveriges statslige forvaltning.

Det fremgår, at Ann-Sofis mor levede hele sit liv uden at få stillet en diagnose. Tre år før sin død i en alder af 82 år fik Ann-Sofis søn stillet diagnosen Højtfungerende autisme.

Ann-Sofi beretter om en mor, der ikke kunne tolke andre menneskers følelser; som var umoden, uden selvkritik og helt ufleksibel i sin tankegang. En mor, der ikke havde styr på sine impulser, og som slog, skældte ud eller var ”inde i sig selv”, men også kæmpede trods sit handikap.

Moderen udtrykte sin kærlighed til børnene gennem praktiske handlinger, men raseriudbruddene var så slemme, at det var nødvendigt for et barn at trække sig bort.

Spontane knus og kram forekom ikke. Der var aldrig et godnatknus.

Da Ann-Sofi’s egen søn blev udredt, fik Ann-Sofi større forståelse for, hvordan hendes mor fungerede og føler sig nu forsonet med moderen.

-Hun kunne jo ikke gøre for, at hun var som hun var.
– Hun skulle have haft hjælp og støtte i forældrerollen.

Ann-Sofis bevægende beretning kaster lys over det trauma, det kan være for et barn at vokse op med en forælder med neurologisk udviklingsforstyrrelse. I dag ved man meget mere om sammenhængen mellem autisme, manglende mentaliseringsevne og forældreevne. Alligevel er det i store dele af verden et tabu at tale åbent om de begrænsninger i forældreevne, der kan være forbundet med højt fungerende autisme/asperger hos en forælder.

Det tjener derfor Stockholms Landsting og Rehabilitering til ære, at de har sat fokus på børnenes og hele familiens trivsel, ligesom de har sat fokus på vigtigheden af god støtte til familier, hvor en mor eller far har autisme forstyrrelse.

Læs hele Ann-Sofis beretning hér.

 

 

 

2 comments for “Når mor har autisme forstyrrelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.