Normale (NT) ægtefæller til voksne aspergere kender mareridtet. Det starter med, at du siger et eller andet banalt som f. eks.: “Har du set min kaffekop?” I en normal voksen-voksen relation giver den slags ikke anledning til konflikt. Men hvis din partner har Aspergers syndrom, så kan din dag være ødelagt. For nu svarer din asperger-partner forurettet: “Jeg har ikke taget din kaffekop, hvorfor er du altid ude efter mig? Jeg skal nok lade være med nogensinde at røre noget som helst af dit.”
Hér bliver du irriteret eller vred. Du har ikke haft skyggen af negativ hensigt. Du har blot spurgt, om din asperger-partner har set din kaffekop. Og pludselig er du på anklagebænken for at genere aspergeren på det groveste! “Altid” og “aldrig” – den får ikke for lidt.
Så du reagerer tilbage med at bebrejde din asperger-partner, at han/hun kommer med en uretfærdig og grundløs beskyldning. Men da din partner har Aspergers syndrom, bliver du ikke hørt, og der kommer heller ikke nogen undskyldning. Aspergeren opfatter tværtimod din irettesættelse som en bekræftelse på, at du hele tiden har været ude på at genere ham/hende! Det har aspergeren jo lige fået bevis på!
I er nu begge i forsvarsposition, og den onde spiral kører.
Paranoia in the Asperger’s Mind
Psykolog og ekspert i Aspergers syndrom, Mark Hutten, forklarer, hvordan disse bizarre situationer udspringer af “Paranoia in the Asperger’s Mind”. Aspergeren har Mindblindness. Aspergeren fatter derfor ikke det nonverbale, som udgør 85 procent af den samlede kommunikation mellem mennesker. Dit kropssprog, tonefald – alle de små nuancer, der viser dine venlige hensigter – det kan aspergerens hjerne ikke opfange. Og alt, alt for ofte tolker aspergeren så dét, han/hun ikke fatter, i negativ retning. Aspergerhjernen tror sig fejlagtigt “truet” og opfinder en negativ forklaring: Du sagde eller gjorde nok dette og hint udelukkende for at såre og nedgøre aspergeren!
Aspergerens manglende evne til at aflæse dine almindelige venlige hensigter ( “har du set min kaffekop”) er årsagen til den destruktive spiral, der ødelægger din dag og kortslutter al fornuftig kommunikation.
Hvad kan aspergeren gøre for at forhindre den negative spiral i at gå i gang? spørger Mark Hutten. Han svarer: Aspergeren skal spørge, hvordan NT partnerens ord skal forstås? Der er nemlig et tidsrum imellem det sagte og indtil aspergeren behøver at reagere. I det tidsrum skal aspergeren træffe valget at spørge – i stedet for at buse ud med negative formodninger og beskyldninger.
NT partnere må selv tænke sig til, hvad de kan gøre for at beskytte sig imod aspergerens udbrud af paranoia. Det giver dette i øvrigt lærerige videoklip af psykolog Mark Hutten ikke svar på.
https://www.youtube.com/watch?v=P1izup2uX3U
www.aspergerpartner.com