Norsk kvindes opråb: Voksne får ingen hjælp

– Hvorfor er der ingen hjælp for familier, hvor den ene voksne har asperger autisme?
”Jeg har søgt hjælp hos praktiserende læger, terapeuter, interesseforeninger og spesialist-helsetjenesten. Det er som at møde et sort hul. Det er egentlig skandaløst, at jeg ikke har fået en tøddel hjælp.”

Sådan lyder opråbet fra en norsk kvinde i fyrrerne, der er gift med en mand med asperger autisme og mor til tre børn. Hendes brev er offentliggjort på hjemmesiden for det norske hjælpeinitiativ hjelptilhjelp.no

Kvinden beskriver, hvad tusinder af NT-ægtefæller til voksne autister i Skandinavien lever med dagligt uden hjælp eller forståelse fra omgivelserne:

”Det norske fagmiljø, som har forstand på asperger, fokuserer kun på børn. Som om aspergere ikke bliver ældre end 18 år. Som om det ”går over” på myndighedsdagen.”

Hun gennemhuller den evindelige myte, neurotypiske hustruer affærdiges med, når de i fortvivlelse har samlet mod til sig og betror sig til nogen. Det er den myte, der lyder: ”Han er bare en typisk mand!

”Udeforstående ved ikke, i hvilken grad problemerne manifesterer sig. At leve i parforhold med en asperger kan føles som at være inde i en bobbel, hvor man til sidst bliver helt værdiløs, fordi man er udsultet for alt det, der er en selvfølge for andre: At blive set, at blive forstået, være et team, dele ansvaret, have fælles projekter sammen, have følelsen af at være en familie og ikke bare enkeltindivider i en bolig”…. ”Jeg kan beskrive den sande eksistentielle ensomhed, man oplever i samlivet med en asperger”.

Men den ægtefælle, der har autisme forstyrrelsen, kan – netop i kraft af forstyrrelsens karakter med manglende mentaliseringsevne  – ikke forstå problemet. ”Han kan se nogle træk, hvor han genkender sig selv, men vil ikke have siddende på sig, at han har en ´tilstand´.”  Hans ubehandlede autisme bliver til hendes ekstraopgaver.

Der er samlivsproblemer, som ikke sagligt korrekt kan fejes til side som ”almindelige”. Det er de samlivsproblemer, der skyldes den ene partners autisme forstyrrelse (AS, ASF), hvad enten diagnosen er formelt stillet eller ej. Asperger eller ’højt fungerende autisme’  er en livslang gennemgribende neurologisk udviklingsforstyrrelse, der påvirker alle sider af et nært samliv. Personen med ASF har begrænsninger i social gensidighed, kommunikationsevne, selvindsigt, evnen til at udvise empati m.m.

Den norske kvindes opråb er stadig lige højaktuelt for tusinder af familier i Skandinavien. Det blev bragt for et par år siden i dagspressen og er offentliggjort af hjelptilhjelp.no

Læs hele teksten:http://www.hjelptilhjelp.no/Autisme-og-Aspergers-syndrom/voksne-med-aspergers-syndrom

Læs også: Hjælp til ægtefæller til voksne med autisme / Aspergers syndrom

Læs også: 15 gode råd til NT ægtefæller

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.