Sexologen: Seksualitet og Kærlighed i Parforhold

Af Sexolog Pernille Christoffersen

Kærligheden er drivkraften i livet. Det er i kærligheden vi lever og i kærligheden vi føder vores børn. I kærligheden vi elsker og bliver elsket. Vi er stærke, sunde, energifyldte, når vi får opfyldt vores kærligheds-behov.

At modtage kærlighed kan også beskrives som at modtage energier fra et andet menneske. I et velfungerende kærlighedsforhold er udvekslingen af energier i balance, og begge partnere er fyldt op. På sammen måde vil en ulige fordeling af energier skabe en uligevægt i forholdet. Denne bytning af energier er en afhængighed, vi mennesker er født med, på lige fod med afhængighed af mad og drikke.

Hvis vi oplever at leve helt eller delvist uden denne form for energiudveksling, vil man reagere psykisk og fysisk.

Du er det, du føler, ikke det du tænker, så at sige.

Livet handler om at bytte energi – og seksualitet er en af de bedste energikilder igennem hele voksenlivet.

Man er et produkt af, hvad man modtager fra andre – også hvis man mangler.

Hvis ens følelsesmæssige behov ikke bliver mødt, vil det gradvist nedbryde selvværdet, og i sidste ende vil man lukke helt af og få endnu sværere ved at mærke sig selv. Flere symptomer kan være tristhed, negativitet, brok, sygdom, frygt, angst, depression, energiforladthed og misbrug.

Vi er opdraget til at behage andre og passe ind i samfundet, mens vi som stærke individer på den anden side alene er ansvarlige for livets mange valg, samtidig med at vi leder og søger efter kærligheden og det gode liv. Hvis noget går galt, har vi kun os selv at bebrejde, tænker vi. Derved følger både skam og skyld i hælene på de knapt så gode valg.

Det kan være svært at acceptere, at det følelsesmæssige behov netop skal tilfredsstilles i samspil med andre, og at der samtidig skal og kan stilles nogle krav for at få opfyldt sine behov. Følelsesmæssig tilfredsstillelse handler bl.a, om kys, kærtegn, nærvær, engagement, intimitet og elskov. Der, hvor man føler sine behov mødt og forstået – og hvor man tages seriøst af en partner, der med en oprigtig interesse kun ønsker at opfylde ens energier og følelsesmæssige behov. Venner, familie og børn kan til dels afhjælpe, men en partnerkæreste er altid den bedste til opgaven.

Hvis man vælger at leve med en partner, der af den ene eller anden grund ikke er i stand til at opfylde ens følelsesmæssige behov og fylde en med den livsnødvendige energi, skal man være bevidst om konsekvenserne af dette valg. Opgaven derefter bliver så, at man – så vidt muligt – opsøger og omgiver sig med mennesker, der kan give omsorg, nærvær og anerkendelse. Men de stærkeste energier vil altid findes i intimiteten, kæresteriet og den seksuelle leg.

Man bør derfor også regelmæssigt vurdere, om man er lykkelig nok i det mangelfulde forhold. Der kommer som oftest ingen og redder en, så man kan blive nødt til at redde sig selv.

Se også Intimitet & Romantik i NT-AS relationer

Se også Om asperger i det Seksuelle Samliv, af Susanne

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.